Nederlandse Smash Bros. Community

Welkom bij de hub van de Nederlandse super smash bros ultimate community! Hier kan je alle informatie vinden over toekomstige toernooien, videos van afgelopen toernooien en het laatste nieuws! Volg de discord link om kennis te maken met de warmste e-sports community van Nederland!

NSD Logo
Nederlandse Smash Discord- Online- MembersJoin

Hoe Werkt Een Toernooi?

Wil je naar jouw eerste toernooi gaan maar heb je nog geen idee hoe ze werken? Niet getreurd! Dit artikel gaat je klaarstomen voor jouw eerste competitieve toernooi. Het kan zijn dat je tijdens het lezen van dit artikel het gevoel hebt veel woorden te zien die je niet begrijpt. Dit kan! Deze hoef je niet allemaal uit je hoofd te kennen en om je te helpen hebben wij een aantal belangrijke in een lijstje gestopt die je onderaan deze pagina kunt vinden.

Indeling:

 1. Vinden & Inschrijven

 2. Voorbereiding

 3. De Regels en Gebruiken

 4. Soorten Brackets

 5. Side-Events

 6. Ready?

 7. Termen/Jargon

Vinden & Inschrijven

Als je op deze site zit dan zal het vinden van toernooien niet de grootste uitdaging in de wereld zijn. Je kunt simpelweg op het knopje ‘toernooien’ klikken om een overzicht te krijgen van toernooien die zullen plaatsvinden. Als je een kalenderoverzicht fijner vindt dan kun je dat instellen door op het knopje te drukken. 

Vrijwel alle toernooien worden georganiseerd vanuit de website start.gg. Deze website (voorheen bekend als smash.gg) is een handige tool voor toernooi organisatoren omdat spelers zich kunnen inschrijven en betalen zonder dat het de TO extra moeite kost.

Om je in te schrijven via Start.gg moet je eerst een account aanmaken. Daarna kun je rechtsboven op de ‘join now’ knop klikken.

Als je via Start.gg inschrijft dan zul je hoogstwaarschijnlijk moeten betalen via Paypal. Dit komt omdat Start.gg geen opties voor iDeal heeft. Mocht je geen Paypal account hebben of kunnen aanmaken (je moet hier 18+ voor zijn) dan kun je een berichtje sturen naar de toernooi organisator (TO). Deze kunnen je handmatig toevoegen en je laten betalen via een betaalverzoek. Sommige toernooien kiezen ervoor om betalingen ter plekke te laten uitvoeren. Dit zal aangegeven worden wanneer je je probeert in te schrijven. 

Voorbereiding

Wat kun je doen om je goed voor te bereiden voor een toernooi?

 • Douche diezelfde ochtend voordat je vertrekt.

 • Ontbijt goed.

 • Bekijk je bracket zodat je mentaal kan voorbereiden op jouw tegenstanders (mits je dit fijn vindt, voor sommige mensen zorgt dit alleen voor extra spanning).

In principe hoef je niet veel mee te nemen naar een toernooi, maar toch is het handig om een checklist te hebben hé ;)

 • Je eigen controller (en in het geval dat je een Gamecube Controller gebruikt moet je tevens je eigen adapter meenemen). Belangrijk om te weten is dat controllers met een turbo functie niet zijn toegestaan.

 • Indien de venue het toelaat: eigen eten / drinken. Dit is sowieso handig voor onderweg.

 • Deodorant: het kan erg warm worden in sommige venues en Smash spelen vereist veel inspanning waardoor het vrijwel onmogelijk is om niet te gaan zweten. Hou rekening met jezelf en anderen door dit mee te nemen.

De Regels

Velen zijn op hun eerste toernooi niet bekend met de regels die wij in Nederland hebben afgesproken. Bij deze een simpel overzicht:

Wat is belangrijk om hiervan te weten?

 • Iedere speler heeft 3 levens per game. Een game duurt 7 minuten.

 • Beide spelers kiezen hun personage voordat ze gaan stage striken.

 • Er mag gekozen worden uit de 9 bovenstaande stages. 

 • De winnaar geeft de score door aan de organisator. 

Tip: Zorg ervoor dat je voordat de set begint weet of de ronde waar jij je in begeeft best of 3 of best of 5 is. Niets is zo vervelend als 2-1 winnen, opeens realiseren dat het een best of 5 is en onverwachts door te moeten spelen wanneer je dacht dat je eindelijk had gewonnen!

Soorten Brackets

Veel toernooien zullen het houden op een Round Robin of Double Elimination Bracket, maar het is natuurlijk goed om te weten wat deze zijn en welke soorten brackets er nog meer bestaan. Hier staan er een aantal voor je uitgelegd:

Single Elimination: Je mag maar 1x verliezen, dan lig je uit het toernooi. Deze vorm van bracket wordt vrijwel nooit gebruikt.

Double Elimination: Je mag 2x verliezen, dan lig je uit het toernooi. Dit is de standaard voor het grootste gedeelte van alle toernooien. Iedereen begint aan de winnaar (winners) kant van de bracket, en als je verliest kom je in de kant van de verliezers (losers). Kom je hier terecht? Treur niet, je kunt nog steeds het toernooi winnen! Je mag alleen niet meer verliezen ;) 

Voorbeeld van een Double Elimination bracket.

Round Robin: een Round Robin format houdt simpelweg in dat jij tegen iedereen in jouw poule een set speelt. Zit jij met 5 man in een poule? Dan speel je 4 sets. Meestal worden Round Robins gebruikt als eerste fase van een bracket en gaan de top van de poule door naar een Double Elimination Format. 

Er bestaan nog meer soorten brackets maar deze worden zeer weinig gebruikt. Een aantal leuke om op te zoeken zijn Swiss en Waterfall brackets. 

Side Events

Veel van de grotere toernooien hebben Side Events, neven evenementen, waar je aan mee kan doen naast Singles (1 tegen 1). Dit is natuurlijk fijn voor als je uit het toernooi ligt of simpelweg plezier wil hebben in even iets anders doen. Een aantal populaire zijn:

Doubles: hierin speel je met een teammaat tegen een ander team, 2 tegen 2 dus. Doubles toernooien zijn vrijwel altijd Double Elimination. 

Squad Strike: dit is een ingebouwde gamemode in Smash Ultimate zelf, waarbij iedere speler 3 of 5 verschillende personages mag kiezen en zo een team creëert. Ieder personage heeft vervolgens 1 stock. Ook Squad Strike events zijn vrijwel altijd Double Elimination. 

Random: de naam zegt eigenlijk alles al, bij een Random evenement mag iedereen alleen maar Random kiezen op het Character Select Screen. Deze format wordt natuurlijk nooit serieus genomen. 

Ready?

Na het lezen van dit artikel ben je als het goed is helemaal klaargestoomd voor jouw eerste toernooi! Mocht je nou nog twijfels hebben dan kun je altijd terecht in de Nederlandse Smash Discord om vragen te stellen. Hier zijn veel actieve en vriendelijke spelers te vinden die je graag willen helpen. 

Veel plezier bij je eerste toernooi en hopelijk tot gauw! 

Termen / Jargon

In de Smash Community gebruiken wij veel termen die voor nieuwe spelers verwarrend kunnen zijn. Hier alvast een lijstje van een aantal termen die in dit artikel gebruikt worden:

 • TO = Tournament Organiser / Toernooi Organisator

 • Best of 5 = een set waarbij degene die als eerste 3 games wint wint.

 • Best of 3 = een set waarbij degene die als eerste 2 games wint wint.

 • Set = de complete strijd tussen twee spelers bestaande uit minimaal 2 en maximaal 5 games.

 • Game = een match van 7 minuten waarbij beide spelers 3 stocks hebben.

 • Stock =  de levens van een speler in het spel.

 • Stage Striking = het proces van levels verbannen. Dit gebeurt voor iedere game.

 • Bracket = de manier waarop het toernooi wordt vormgegeven. Er zijn verschillende soorten brackets. In de bracket kan je zien tegen wie iedereen moet spelen.

 • Poule / Pool = een subgroep waarin spelers worden geplaatst binnen een bracket